АЛОЕ ВЕРА в стоматологията


Д-р Тимъти Мур

стоматолог

Лековитите свойства на алое вера са познати от хилядолетия. Дали разказите за тях са празни приказки, магия, мит или то наистина е чудотворно растение, което трябва да се нареди сред съвременните лекарства?1

Напоследък потребителското търсене и най-вече употребата му в алтернативната медицина увеличават доказателствата за възможностите на алоето да лекува. Но ние, като професионалисти, имаме нужда от съвременни научни изследвания, за да се уверим в лековитите свойства на тази билка. Възниква и въпросът дали алое вера предлага нов потенциал за подпомагане зарастването на рани в пародонтологията – клон на стоматологията, който се занимава със заболявания на венците. Доказано е, че алоето има способността да подсилва защитните механизми на организма, а в състава му има компоненти, които могат да допринесат при борбата с пародонтозата. Някои от веществата, които се съдържат в това древно растение, са антибактериални, други предлагат полезни  хранителни вещества, трети повишават способността на тъканите да се възстановяват, а четвърти имат обезболяващи и противовъзпалителни свойства.

Лечебните качества на алоето се споменават за първи път в египетски медицински документи от 1500 г.пр.н.е. Според легендите дори Клеопатра е използвала гел от алое, за да поддържа красотата на кожата си. Историците твърдят, че Александър Македонски завладява остров Сокотра в Червено море заради алоето, което растяло там и било необходимо за лечение на ранените му воини.2 Алое вера се използвало при порязвания, инфекции, пришки, ухапвания от насекоми, както и при вътрешни заболявания. В Америка то се среща във Флорида и долината на река Рио Гранде в Тексас.3

Първото сериозно изследване на алое вера се провежда от д-р К. Е. Колинс през 1934 г. В няколко случая на рентгенов дерматит, язвените кожни лишеи се третират с листа на алое, разрязани на две и директно поставени върху засегнатите участъци. Наблюдава се значително ускорен процес на оздравяване. Редица дерматолози правят подобни проучвания в този период. През 1937 г. д.р Дж. Е. Крю доказва, че алоето е приложимо при лечение на хронични кожни язви, екзема, изгаряния, поражения от отровен бръшлян и леки наранявания. В резултатите от изследванията му е документирано, че е наблюдавано пълно зарастване и регенерация на тъканите без остатъчен белег.4

Много учени правят нови изследвания на алое вера и през 1959 г. американската Агенция по храните и лекарствата излиза с официално становище, че алоето наистина има способността да регенерира кожната тъкан. Оттогава растението успешно се използва за локално приложение. Лекари го препоръчват при декубитус (рани от залежаване), алопеция (косопад) и акне вулгарис.

Но на какво се дължи добрата репутация на алоето? Най-вече на уникалния му, сложен химически състав и синергичното взаимодействие на отделните съставки.5

Моята стоматологична клиника дълги години търси продукт, който подобрява и ускорява процесите на зарастване, като намалява възпалението, има обезболяващ ефект и понижава количеството микроорганизми през оздравителната фаза на заболяванията на венците. През 1982 г. се запознах с Forever Bright Toothgel и останалите продукти с алое на ФЛП, които обещаваха по-бързо и лесно оздравяване и повече комфорт за пациентите. А самите пациенти действително реагираха много добре.

Резултатите от използване на продуктите с алое вера на ФЛП в над 10 000 документирани случая на пародонтоза доказват убедително, че стабилизираният гел от алое изключително ефективно подобрява регенерацията на тъканите и предлага по-добро качество на живот на пациенти със заболявания на венците.

На практика видяхме, че алое вера:

• засилва защитните механизми

• има противобактериални и противовирусни свойства

• предлага жизненоважни хранителни вещества

• подобрява регенерацията

• има обезболяващи качества

• действа противовъзпалително

В клиниката наблюдаваме многобройни случаи на бързо оздравяване, намаляване на отока и контрол на болките. До момента не сме имали пациент с алергична реакция или чувствителност към който и да било от продуктите.

Всички продукти с алое на Форевър Ливинг носят одобрителния печат на Международния научен съвет за алое (МНСА). Научният съвет е създаден, за да стандартизира и насърчава проучванията в областта на отглеждането, преработката и използването на алое вера. Той определя твърди стандарти, които предотвратяват нарушаване чистотата на гела и гарантират на потребителите, че количеството и качеството на алоето в продуктите, носещи одобрителния му печат, са на необходимото ниво. МНСА допринася много за стимулиране на изследванията и събирането на данни, с чиято помощ да се създаде база от научни доказателства за известните от векове свойства на алоето. Все повече изследователи в САЩ се обръщат към алтернативната терапия и употребата на натурални продукти като заместители на синтетичните. В момента проучвания за качествата на алое вера се провеждат в университетите Оклахома, Бейлор и Лома Линда. В Бейлор се изследва третиране на херпесни лишеи с алое, а Лома Линда тестват приложението му в ендодонтската терапия (клон на стоматологията, който се занимава със зъбния корен). Алое вера има неограничено бъдеще в много области и лично аз смятам, че в стоматологията сме пред прага на откриване на по-добър начин за овладяване на възпалителните процеси, предлагащ антивирусни и имуномодулиращи свойства.

Убеден съм, че дотук и сами сте стигнали до следното заключение: историята на алое вера не е празни приказки, магия или мит, а то наистина е чудотворно растение, което трябва да се нареди сред съвременните лекарства.

Библиография:

1 Спьорке, Д., Елкинс, Р. Алое вера – факт, фикция или шарлатанство. 1980.

2 Коутс, Бил К. Тихият лечител – съвременно изследване на алое вера 1981.

3 Колинс, К. Е. Третиране на рентгенов дерматит с пресни листа от алое вера. 1935.

4 Крю, Дж. Е. Приложение на алое за лечение на изгаряния и белези. 1939.

5 Макс Скоусен Наръчник за алое вера. 1975.

6 Коутс, Бил К. Алое вера отвътре – вътрешната употреба на алое вера. 1995.__

Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s