Алое вера възстановява епителните клетки

Д-р Мариян Господинов*

Много често ме питат как е възможно една билка да има толкова широко лечебно и профилактично действие. В началото и на мен ми се струваше доста мистично, невероятно. Но по-късно, когато изучих състава на алое вера, разбрах, че има научно обяснение. Богатият състав на билката дава тази възможност. Днес ще разкажа за една особеност – способността на алое да въздейства на епителните клетки регенериращо и противовъзпалително. Епителните клетки са на много места в човешкото тяло. Те покриват кожата, покриват лигавиците. И ако има кожни проблеми като наранявания, охлузвания, трудно заздравяващи рани, оперативни рани, нанасянето на крем от алое или лосион ускорява многократно нарушената цялост на кожата. Ако има възпалителен процес, в алое има съставка, която прилича на ацетил салициловата киселина, която има противовъзпалително действие. Попаднала върху възпалените епителни клетки, тя спира бързо този процес. Много вътрешни органи и системи като хранопровод, стомах, черва и други са покрити с епителни клетки. Нараняванията, възпаленията, се повлияват добре при локално приложение на алое. И тъй като не може да се намаже стомахът с крем, се препоръчва орален прием на билката. Подобрява се възстановяването на тъканите при гастрит, язва, колити, интерити и други увреждания на храносмилателната система. При гинекологични проблеми, възпаления на влагалището, раничка на шийката на матката и други, локалното приложение на чист нектар от алое или лосион спира неприятните усещания. При ринит също многократно по-бързо става възстановяването на лигавицата в носната кухина. Подчертавам, че тези препарати нямат абсолютно никакво странично действие и не изискват прекъсване на друг вид медикаментозно лечение. Няма и възрастови ограничения за прилагането им. Това са натурални екстракти. Не може да се получи предозиране, алергични реакции. От сорта алое, който използвам, не се обработва кората при приготвяне на препаратите, в която са алергените. А в сърцевината на листата има съставки, които са противоалергични. В практиката си съм предписвал екстракт от алое за вътрешен прием на двумесечно бебе. Профилактичното му действие впечатлява. И очите се повлияват от алое при инфектиране, защото очната лигавица също е покрита от епител. При малки деца разреденият екстракт от алое до три капки на ден спира възпалителния процес при конюнктивит. Има още едно място в тялото, където има епителни клетки – алвеолите в белите дробове. Те са покрити от тънък слой епител и при възпалението им кашляме, боледуваме от бронхити. Инхалирането на екстракт от алое в продължение на пет минути прекратява заболяването. Алое може да се използва и при различни алергични астматични състояния. Добре е инхалирането да се комбинира и с вътрешен прием.
Благодарение на качествата на билката алое има бързо целебно действие върху заболявания в областта уши, нос, гърло. Храносмилателната система, устната кухина, стоматити, гингивити също се повлияват добре.
И така на шест системи в човешкото тяло алое вера действа профилактично и възстановително. И ще се върна на кожата, най-големият орган в тялото ни. Екземи, гъбични заболявания, независимо къде са, трудно заздравяващи рани, декубитални, диабетни, гангрени заздравяват бързо. Пример от практиката ми – едно момче в инвалидна количка имаше рана на седалището с диаметър 3 см, стигаща почти до ставата. Не се повлияваше от никакво лечение. Приложих лосион и крем от алое. За три месеца се възстанови целостта на кожата. Големият проблем за болните от псориазис също преминава успешно. Това е заболяване на имунната система, което се проявява кожно. Затова алое трябва освен локално, да се приема и вътрешно. Но друг път ще говорим за болестите на имунната система. Екстрактът от алое може да се използва и без лекарско предписание. Въпреки това съветвам за по-прецизни резултати да консултирам проявяващите интерес.
* Психотерапевт, хомеопат, холистичен терапевт. Завършва МУ във Варна, специализира 4 г. аналитична неорайхиянска психотерапия в Лугано, Швейцария, и хомеопатия „Боарон“ в МА – София.

Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s