Суперхрани и суперпродукти

Напоследък все повече нашумява терминът „суперхрана”. И макар някои специалисти по хранене да твърдят, че това определение не е научно издържано, тенденцията за „завръщане към природата” набира скорост, а с нея расте и популярността на натуралните храни с високо фитонутриентно съдържание. Именно те биват определяни като „суперхрани” и се характеризират с благоприятно въздействие върху човешкото здраве.

Като правило те са с ниско съдържание на калории и са отлични източници на антиоксиданти и незаменими съставки – витамини, минерали, ензими и други полезни растителни нутриенти.

Всъщност според справочниците самият термин съществува още от началото на миналия век, а оксфордският речник дефинира суперхраните като „храни, които се смятат за особено питателни и цялостно полезни за здравето”. Съвсем естествено е тези природни източници да стават все по-търсени в наше време, когато почвите са изтощени и бедни на хранителни вещества, а в тях растат зърнените култури, плодовете и зеленчуците, на които разчитаме да ни зареждат с енергия.

Максимата, че „новото е добре забравено старо” важи и тук с пълна сила, защото почти всички модерни суперхрани, предпочитани от живеещите здравословно млади хора, всъщност са известни на човечеството от хилядолетия. А далеч преди да се превърнат в ключови съставки на шейковете, станали любими на хранещите се осъзнато наши съвременници, тези суперхрани са привлекли вниманието на специалистите на Форевър Ливинг Продъктс и те са ги вложили в невероятните продукти на компанията. Затова, ако опаковките по рафтовете на магазините за здравословен живот ви убеждават, че съдържат новооткрит извор на младост, здраве и жизненост, вгледайте се в състава им по-внимателно и ще откриете, че и вие ежедневно черпите от този извор с пълни шепи, благодарение на ФЛП!

От следващите редове сами ще се уверите, че мисията на Форевър да търси най-добрите природни източници на здраве и красота и да ги споделя със света е успешна. Ще научите и още една причина, поради която продуктите на компанията са толкова ефикасни и полезни.

БИЛКОВИ СУПЕРХРАНИ

Лековитите растения предлагат на организма многобройни нутриенти, които той може да не получава в нужните количества поради неправилно хранене, замърсяване на околната среда или изтощени почви. Те балансират тялото и му помагат да активира своите механизми за самолекуване и саморегулиране. Използват се от векове за поддържане на здраве и жизненост.

Алое вера

Често наричано „растение чудо“ или „лек от природата“, алое вера расте най-добре в райони с горещ и сух климат. Макар много хора го бъркат с кактус, то всъщност принадлежи към семейството на лилиите. Известно е на човечеството от дълбока древност като едно от най-полезните растения на земята. Съдържа над 200 различни компонента, сред които 18 аминокиселини (8 незаменими), витамини, минерали, ензими, захари, антрахинони и др. Този богат коктейл от хранителни вещества има комбинирано действие с по-мощен съвместен ефект, отколкото може да се очаква от механичен сбор на отделните съставки. Това се дължи на факта, че те взаимно подпомагат действието си – ефект, известен като синергизъм. Алое вера има и адаптогенни свойства – подсилва общата устойчивост на организма към вредни влияния като инфекции и стрес.

Безспорен световен лидер в произ водството на висококачествени продукти от алое вера, Форевър Ливинг Продъктс предлага 100% стабилизиран гел под формата на питателни и здравословни напитки: Гел от алое, Нектар от алое и боровинки , Нектар от алое и праскови  и Форевър фрийдъм.


Ехинацея

Билка, превърнала се в често използвано средство за борба с настинки и грип. Има естествени антибиотични свойства, стимулира имунната система и допринася за изграждане на обща устойчивост на организма.

В състава й влизат: калций, калий, витамин А, витамини от В комплекса, хром, натрий, манган, витамин С.

Форевър улавя мощта на тази билка в своята хранителна добавка Ехинацея сюприйм , която съчетава двете най-полезни разновидности на растението – Echinacea purpurea и Echinacea angustifolia. Продуктът съдържа още и екстракт от гроздово семе, който се смята за един от най- мощните антиоксиданти. Гроздовите семки са източник и на една от най-полезните групи растителни флавоноиди – проантоциани- дините, които оказват много положително въздействие върху човешкото здраве.

Женшен

Женшенът е легендарна билка, която се употребява като тоник от векове. Съдържа единадесет хормоно подобни сапонини, които му придават адаптогенни свойства. Женшенът е силен антиоксидант и антидепресант, допринася за справяне със стреса.

Съставките му са като от каталог за хранителни вещества: витамини А, В1, В2, В12, С и D, калций, желязо, натрий, калий, цинк, мед, магнезий и манган. Продуктът на ФЛП Джин-чиа  комбинира силата на женшена с антиоксидантното и балансиращо действие на златната чиа, за да се получи една уникална хранителна добавка.

Мака

Древна перуанска билка, чийто корен се стрива на прах и се консумира от жителите на Южна Америка вече над 2000 години. Воините на инките са я използвали за поддържане на силата и издръжливостта си. Маката е високо питателна храна традиционно употребявана за енергия, потентност, плодовитост и укрепване на имунитета. И днес тя остава основен хранителен продукт и лечебно растение за перуанците, а в останалите части на света достига до хората под формата на хранителни добавки. Безспорно един от най-добрите подобни продукти на пазара е Форевър мулти-мака , защото комбинира легендарния перуанска корен с други билки и внимателно подбрани съставки с мощно действие като бабини зъби, муира пуама, катуаба, L-аргинин, палма-джудже, пигеум и коензим-Q10. Съчетанието на всички тези съставки създава уникална и ефикасна хранителна добавка за повишаване на либидото, енергията и издръжливостта.

ПЛОДОВИ СУПЕРХРАНИ

Плодовете са богат източник на антиоксиданти, които се противопоставят на свободните радикали в тялото. Ако последните ви звучат като екстремистка политическа фракция, която опустошава всичко, покрай което мине, то в контекста на вашето тяло не сте много далеч от истината. Свободните радикали са естествен продукт на процеса на обмяна на веществата, но външни фактори като замърсяване, цигарен дим, радиация, консумация на прегорели и пържени храни могат да натоварят сериозно организма с тези вредни нестабилни молекули. А те в големи количества на свой ред могат да причинят понижаване на имунитета и преждевременно стареене. Именно тук на помощ идват естествените антиоксиданти, защото ви помагат да защитите тялото си от свободните радикали.

Годжи бери

Изключително популярна суперхрана, идваща от Изтока, чието  латинско име ще ви прозвучи далеч по-познато – лициум барбарум, в България  познат още като мерджан. Дребните червени плодчета, наричани в родината си „императорски” са изключително богат източник на витамин С, както и на витамини A, B1, B2, B6 и E, плюс 21 микроелемента и пълен набор протеини под формата на 18 аминокиселини. Лициумът е отличен антиоксидант, което го превръща в идеална и пълноценна  натурална храна за противопоставяне на стареенето и защита от здравословни проблеми. Традиционно в Китай, Тибет и Монголия се използва при замаяност и обща отпадналост, нисък тонус, за подобряване на зрението и подхранване на черния дроб и бъбреците.

Форевър Ливинг Продъктс ви предлага полезните свойства на тези ценни плодчета в добавката Лициум плюс. Тя съчетава лициума с друга ценна източна билка известна като женско биле или сладък корен. Резултатът е мощна хранителна добавка, която ви зарежда с антиоксиданти, биофлавоноиди и други полезни фитокомпоненти.

Нар, сини боровинки и горски плодове

Сокът от нар съдържа повече полифенолни антиоксиданти от червеното вино, зеления чай, соковете от червени боровинки и от портокал. Освен това е отличен източник на витамини А, С и Е, на фибри, както и на минералите желязо и калий. Според някои изследвания антиоксидантите в сока от нар могат да допринесат за намаляване на мастните натрупвания в артериите. Пълни с антиоксиданти и фитофлавоноиди, сините боровинки са толкова богати на калий и витамин С, че лекарите и специалистите по хранене ги препоръчват за понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания.

Сродните им плодове, които обобщаваме като горски – малини, къпини, ягоди, както и черешите, също могат да се похвалят с отлични хранителни качества. Те ни зареждат с витамини, фолиева киселина, влакнини и фитонутриенти. Правилото е, че колкото по-тъмен е цветът на плодовете, толкова по-високо е антиоксидантното  им съдържание. Перфектен плодов  антиоксидантен коктейл, който ви доставя цялата мощ на тези и други полезни плодове е вкусният Поместийн  пауър  на Форевър. Сладката напитка може да се  похвали с голямо съдържание на ксантони и изключително висок капацитет на поглъщане на кислородни радикали. Тя представлява патентована смес от плодови  сокове и екстракти от нар, мангостан, малина, къпина, синя боровинка, круша и гроздово семе.

ПЧЕЛНИ СУПЕРХРАНИ

Още през 5500 г.пр.н.е. египтяните пишат за тях, през 1000 г.пр.н.е. индианците ги използват в религиозните си церемонии и дори вавилонците ги включват в лечебните си практики. Западната цивилизация открива полезните свойства на пчелните суперхрани случайно при проучване сред руски пчелари-дълголетници, които ежедневно се хранели със суров пчелен мед, богат на пчелен прашец и живеели над 100 години. Даровете на пчелата многократно надхвърлят собствените й размери – медът, пчелното млечице, прашецът и прополисът ни изпълват със здраве и жизненост.

Пчелен мед

Пчелите прелитат от цвят на цвят, събират богатия на ценни съставки нектар, съхраняват го за кратко, за да се смеси със собствените им ензими, и след това оставят меда в кошера. Той съдържа много вещества, от които тялото се нуждае за да бъде здраво, сред които 78% захар (глюкоза, фруктоза и захароза), влага и други вещества (минерали, витамини, ензими, протеини и аминокиселини). От дълги години пчелният мед се използва в народната медицина за подпомагане на функциите на храносмилателната и дихателната системи.

Пчелният мед на Форевър е събиран в уникалната среда на високопланинските области на Испания  от потомствени пчелари. Той е с фин вкус и се произвежда от пчелите в сезона, когато планинските склонове са най-гъсто покрити с цветя, а времето е сухо. Резултатът е мед,  който узрява бавно в питите и притежава необикновено високо съдържание на ензими и минерали. Цветът на новия планински мед на ФЛП е тъмно кехлибарен, заради високото минерално съдържание. Ароматът му е цветен, наситен и непроменлив, с леки плодови нотки.

Пчелно млечице

Познат и като „кралско желе”, този пчелен продукт наистина напомня на мляко и представлява секрет от жлези, разположени върху главите на пчелите-работнички. През целия си високопродуктивен живот пчелата-майка се храни предимно с тази „суперхрана“, благодарение на което живее 40 пъти по-дълго от пчелите-работнички. Пчелното млечице е съкровищница от полезни хранителни вещества – витамини А, С, D и Е, както и големи количества от витамините от В комплекса. Сред тях особено изобилен в пчелното млечице е витамин В5 (пантотенова киселина), който е особено важен за човешкия организъм тъй като допринася за борба със стреса, умората, безсънието и подкрепя здравето на кожата и косата. Пчелното млечице съдържа всички осем незаменими аминокиселини плюс десет второстепенни, както и значителни количества от минералите калций, мед, желязо, фосфор, калий, силиций и сяра, както и нуклеинова киселина.

Форевър Ливинг Продъктс използва пчелно млечице, събрано от отдалечени от цивилизацията високопланински, пустинни области, които са идеална обстановка за нашите кошери. Веднага след изваждането то се замразява – процес, при който се премахва единствено излишната влага от продукта, а витамините, минералите, ензимите и коензимите се запазват.


Пчелен прашец

Пчелите събират оплодителния прашец на цветята и го пренасят в кошерите си, където го оформят в гранули, с които се хранят. Той е най-пълноценната храна в природата.

Човешкият организъм би могъл да живее само от пчелен прашец с добавка единствено на влакна и вода. В  широкия спектър от нутриенти в състава му са всички витамини В комплекс, както и С, D, E, К и бета-каротин (витамин А), множество минерали, ензими и коензими, мастни киселини от растителен произход,  въглехидрати,  протеини и 22 аминокиселини, включително осемте незаменими. Подходящ е за спортисти, които го приемат за сила, енергия и поддържане на здравето. Може да притъпи  чувствителността  на организма, поради което е добро допълнение за алергична поносимост. Според проучванията се противопоставя на признаците на стареенето и повишава умствените и физическите способности.

Пчелният прашец на Форевър се събира в патентовани колектори от неръждаема стомана. Кошерите ни са разположени в закътани високопланински пустинни области с разнообразни цъфтящи растения. Това гарантира, че получавате най-прясната и силна натурална храна. Пчелният прашец на ФЛП е изцяло натурален и не съдържа консерванти, изкуствени аромати или оцветители.

Пчелен прополис

Прополисът представлява лепкава смола, която пчелите събират, преработват и използват в кошерите си, за да се предпазват от микроби. Антибактериалните, антивирусните и антипаразитните му свойства са толкова ефикасни, че вътрешността на пчелния кошер е едно от най-стерилните места в природата. Мощните антибиотични свойства на прополиса могат да ни помогнат да се защитаваме от вредни бактерии и да укрепваме имунитета си. За разлика от синтетичните антибиотици, прополисът съумява да се справя дори с вирусите. Според изследванията приемането на този пчелен продукт през зимата намалява  настинките, кашлицата и възпаленията на гърлото и сливиците. Пчелният прополис на Форевър се събира в екологично чисти високопланински области и за да се осигури още по-голяма чистота, се използват патентовани колектори. Пчелният прополис на ФЛП е отлична 100% натурална храна, богата на питателни вещества – витамини, минерали, ензими, аминокиселини и много други микроелементи.

Зелени суперхрани

Зелените суперхрани притежават най-висока концентрация от лесносмилаеми хранителни вещества, съединения, изгарящи мазнини, витамини и минерали, защитаващи и балансиращи тялото. Съдържат широк спектър от полезни съставки, сред които протеини, фитохимикали, полезни бактерии, които допринасят за изграждане на по-чисти тъкани и мускули, за подпомагане на функциите на храносмилателната система и за по-ефикасно предпазване от болести и зарази. Зелените суперхрани са особено богати на хлорофил –  пигментът, който оцветява растенията в зелено. Молекулярната структура на хлорофила е много близка до тази на човешката кръв и според проучванията консумацията му води до повишено производство на  хемоглобин в тялото. По-големите количества хемоглобин пък от своя страна означават, че кръвта ни става по-богата на кислород – ключов елемент, необходим за здравето на клетките.

Пшеничени стръкове

Младите стръкове от пшеница са богата, питателна храна, съдържаща голямо разнообразие от витамини, минерали и микроелементи. В тях не откриваме глутен или други алергени, характерни за пшеничното зърно.

Имат силно алкализиращо организма действие, балансират щитовидната жлеза, стимулират метаболизма, подкрепят храносмилането и допринасят за намаляване на теглото, благодарение на високото си ензимно  съдържание и прочистващо действие.

Ечемичени стръкове

Те могат да се похвалят с 11 пъти по-високо съдържание на калций от кравето мляко, пет пъти повече желязо от спанака и седем пъти по-вече витамин С и биофлавоноиди от портокаловия сок. Ечемичните стръкове са и отличен източник на витамин В12, който е особено важен за вегетарианците и веганите. Сред богатия коктейл от минерали са още калий, калций, магнезий, натрий, мед, фосфор, цинк и манган. Твърди се, че сокът от ечемични стръкове има антивирусно действие и неутрализира тежките метали в кръвта.

Вместо сами да си отглеждате пшенични и ечемични стръкове, които да изстисквате на сок, вземете  ненадминатата хранителна добавка на Форевър „Зелени поля”! Тя е удобен  източник на полезните хранителни елементи в зелените растения. Съчетава млади стръкове зелен ечемик, люцерна, стъбла от пшеница и лют червен пипер. „Зелени поля“ съдържа още и бета-каротин, ензими, аминокиселини, витамини и хлорофил.

Суперхрани с ненаси тени мастни киселини

Мастните киселини са една от основните хранителни съставки за здравословно функциониране на организма. Те изпълняват няколко роли, сред които е изграждане на по-голямата част от защитната мембрана около всяка наша клетка. Ако наситените мастни киселини от животински продукти могат да причинят повишени нива на холестерол в кръвта и по-голямо предразположение към инфаркт, за ненаситените видове се твърди, че имат обратен ефект. Важна група сред тях са незаменимите полиненаситени мастни киселини омега-3. Две от най- важните са наречени ЕПА (ейкоса-пентапеларгонова киселина) и ДХА (докосахексапеларгонова киселина). Смята се, че те не само намаляват риска от сърдечни заболявания, но и осъществяват известна защита, като допринасят за чистотата на артериите. Но благотворното им влияние не се ограничава само до кръвообращението. Те са полезни при артрит, проблеми с очите, отслабване на мускулите, кожни проблеми, изтръпване на ръцете и краката и промени в поведението. Омега-9 е друга група полезни мастни киселини, които също спомагат за намаляване на нивото на холестерола. Те се срещат в растителни продукти като зехтина.

Форевър Ливинг Продъктс предлага превъзходна хранителна добавка, съчетаваща омега-3 и омега-9 мастни киселини – „Арктическо море”. Тя представлява естествен източник на рафинирани и концентрирани рибни масла, богати на мастни киселини Омега-3 (ЕПА и ДХА), както и на олеинова киселина (от зехтина).

Вярваме, че вече напълно сте се убедили, че хранителните добавки на Форевър спокойно могат да бъдат определени като суперпродукти. Сега разполагате с чудесни аргументи за разговорите си с модерни млади хора, които предпочитат здравословния  начин на живот.

Описаните в тази статия продукти за вътрешна употреба са хранителни добавки. Те не са заместител на  разнообразното хранене и не са предназначени за превенция, диагностициране, успокояване или лекуване на конкретна болест или клас от заболявания. Консултирайте се с личния си лекар, ако страдате от някакво заболяване.

Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s